13 mei 2010

John Boyne - De Scheepsjongen


Uitgelezen:
avontuurlijke roman
John Boyne - De Scheepsjongen

Achterflap:

Portsmouth, 23 december 1787. De veertienjarige John Jacob Turnstile is voor het zoveelste kleine vergrijp op weg naar de gevangenis als hij een aanbod krijgt: in de haven ligt een schip, klaar om te vertrekken op een belangrijke missie, en de kapitein is op zoek naar een scheepsjongen. Voor John Jacob het weet zwaait hij op het dek van de Bounty zijn oude leven uit terwijl het schip vertrekt met bestemming Tahiti.

Dit boek is gebasseerd op het bestaande verhaal van de muiterij op de Bounty maar J. Boyne beschreef het deze keer vanuit het oogpunt van de laagste in rang aan boord. En dat heeft hij op zo'n mooie levensechte manier beschreven, met dezelfde soort meeslependheid die ook terug te vinden is in zijn bestseller "De Jongen In De Gestreepte Pyama." Eenmaal je begint met lezen wil je gewoon weten hoe het John zal vergaan aan boord van het fregat en waar het hem zal brengen. Hij groeit op van straatdiefje tot rechterhand van de kapitein en overleeft de meest hachelijke situaties. J. Boyne laat je de zeemeeuwen horen, het zoute zeewater ruiken, de scheepsmotoren ronken ... al die geluiden en geuren komen van de bladzijden af. Een fantastische leeservaring !

9/10

2 opmerkingen:

Riet zei

Dit boek ga ik zeker lezen. Ik heb al eens een heel indrukwekkend boek gelezen over de overlevenden van de Bounty. De nazaten hiervan schijnen op een eiland te wonen met eigen bestuur, post enz. Iemand is een tijdje op dat eiland geweest en heeft hierover een boek geschreven. Helaas weet ik niet meer de naam van het eiland of het boek. Vandaar dat dit boek me aanspreekt. Bedankt voor de tip.
Groetjes Riet

° Huppelmuisje ° zei

Hallo!
Graag gedaan Riet, het zal je zeker niet vervelen. Ik denk dat Boyne enkel maar goede boeken kan schrijven :)

Groetjes
Britney