2 mei 2010

Loes den Hollander - Zwanenzang


Uitgelezen:
literaire thriller
Loes den Hollander - Zwanenzang

Achterflap:

Op het einde van hun middelbareschooltijd sluiten vier klasgenoten een verbond, waarbij ze elkaar beloven dat ze met niemand zullen praten over wat ze samen hebben uitgehaald. Ieder voor zich probeert daarna om alles wat er is gebeurd gewoon te vergeten. Maar er blijft toch een onaangenaam schuldgevoel in hun hoofd achter, dat door schijnbaar onschuldige woorden van anderen gemakkelijk kan worden aangewakkerd en waar ze nooit helemaal los van komen. Na twintig jaar worden Sylvie, Doortje, Vicky en Janna beurtelings geconfronteerd met hun lidmaatschap van een groep die beter niet had kunnen bestaan. Ze proberen de signalen die ze krijgen te negeren maar worden tóch gedwongen om onder ogen te zien dat hun schuld moet worden ingelost en ze een hoge prijs gaan betalen. Een té hoge prijs, zelfs… Kan hun onbekende belager, die van plan lijkt te zijn om met elk lid van de groep rigoureus af te rekenen, worden gestopt? Heeft het zin om het verleden op te rakelen of kunnen ze er beter definitief over zwijgen? Ze beseffen alle vier pas laat dat het noodlot hen op de hielen zit.

Soms kunnen boeken echt moeilijk leesbaar zijn, moet je er je volle verstand en concentratie bij houden omdat je anders het spoor bijster raakt. Het irriteert me wanneer ik niet kan doordenderen in een goed boek wegens ellenlange zinnen, moeilijke geleerde woorden en beschrijvingen van saaie materie. Maar desalniettemin heb ik dit weekend vastgesteld dat het ook andersom kan, boeken die te makkelijk zijn lezen ook niet aangenaam. Je leest het half uit ook al zit je nog maar een halfuur met het boek op schoot, het leest zoals je even een magazine'tje bij de hand neemt ... Ik bleef een beetje op mijn honger zitten, het was te voorspelbaar, te makkelijk en nergens werd er een swung aan gegeven. Ik heb het toch liever allemaal iets gecompliceerder en ik zie graag puzzelstukjes, die eerst niet leken te passen, graag samenvallen op het einde met een ongelofelijk knap in elkaar gestoken plot. En dat mist Loes ...

5/10

3 opmerkingen:

Riet zei

Ik kwam via een ander blog bij je terecht. Je leest leuke boeken zeg, ik zet je bij mijn favorieten, voor leuke tips :-)
Jammer dat Zwanenzang wat tegenviel. Ik vind de boeken van Loes den Hollander altijd erg leuk om te lezen, deze heb ik nog niet gehad. Groetjes uit Nederland, Riet

° Huppelmuisje ° zei

Hallo Riet !
Welkom op mijn plekje, leuk zeg dat je even langs komt .. doe maar zoveel je zin hebt en hopelijk kan ik je aan nieuwe boekentips helpen. Ik las vroeger al een ander boek van haar en die beviel me beter dan nu Zwanenzang, het was een beetje makkelijk en voorspelbaar en ik hou liever van wat verrassende wendingen.

Fijne zondag nog,
groetjes uit België

heidi zei

amaai Britney.
Nu dender jij er wel door zeg. Vergeet niet te ademenen he! ;-)
een tegenvallertje, maar misschien nu wel beter ... ? hopelijk ...
De mijne schiet nu goed op, 't is eens wat anders dan een thriller, dat kan ook al eens smaken.
Leest ze goe! x